top of page
  • Yazarın fotoğrafıGözde

YouTube’dan Spotify’a: Conan Gray

KISKANÇLIK MI? DEĞİL Mİ?

Eskiden modellikten aktör/aktristliğe veya şarkıcılığa geçmek çok meşhurdu, elbet hatırlarsınız. Kimisi başarılı olurdu, kimi silinip giderdi ama bu olay her gerçekleştiğinde aşırı sinir olurdum. Her şeyden azar azar yapıp ortalama olmaktansa, bir konuda uzmanlaşıp ortalamanın üstüne olmaya çalışmayı savunurdum o dönemler. Ya da kendim hiçbir şeyde başarılı olamadığım için kıskanırdım, bilemiyorum. ( Düşününce bu daha olası tabi sdgafsdga)

Günümüzde aynı dönüşümün laciverti mevcut: YouTuberlıktan sinema/dizi ya da müzik hatta bazen iki dünyaya birden atılmak. Daha da geriye gidersek bu YouTuberların çoğu eski Viner hatta. Günlük hayatlarından kesitler sunmalar ya da göreceli sıradışı ( kanımca aşırı saçma) meydan okumalarla meşhur olan bu insanların çoğu nasıl oluyorsa aşırı yetenekli. Hem de her şeye. Hepsi enstrüman çalıyor, hepsi inanılmaz bir oyuncu (!) Bunların hepsi tartışılır tabi ama böyle birine ne zaman denk gelsem göz devirmek benim için istemsiz bir hareket artık.

Bu göz devirmelerin de sonu gelmez diye düşünürken Karma’nın benim için kenarda tuttuğu bir isim vardı. 2020 yılı ile beraber bana tokat gibi bir cevap da gelmekte gecikmedi. Sayın okuyucular, alkışlarınızla karşınızda Conan Gray.

TEXAS’TA YALNIZ BİR ÇOCUK:

1998 Amerika doğumlu Japon asıllı bu genç kendi günlük hayatından kesitler sunduğu, sevdiği müzisyenlerden bahsettiği, arada izlediği diğer YouTuberları değerlendiren – onların “tutorial” videolarını tekrar kaydettiği YouTube kanalını açtığında sadece 9 (dokuz) yaşındaydı.

Ara ara o garip YouTube konseptlerinde ( gözü kapalı kurabiye yapmaca, arkadaşına gözü kapalı makyaj yaptırmaca vb.) video çekse de çoğunda kendisi ve hayatı ile ilgili yorumlar yapıp gerçek anlamda bir “vlog” içeriği sağlıyor Conan ergenliğinin başında. Çok sık olmasa da berrak sesi ile Amy Winehouse, Adele coverlıyor. Hatta kendi orijinal şarkılarını da kaydedip yayınlamış.

Videolarından en sevdiğim ise kesinlikle hayatını çizimlerle anlattığı : Draw My Life . 3 yaşında annesi babası ayrılan sonrasında babasının işi dolayısıyla defalarca taşınmak zorunda kalan Conan adeta o gençlik dizilerinde izlediğimiz kah güzel kah zorbalığa maruz kalmalı bir ergenlik öncesi ve ergenlik dönemi yaşamış .

MİLYONLARA ULAŞMAK:

2017’de ilk single Idle Town ‘u kaydediyor ve Spotify’da 14 milyon stream,YouTube’da 12 milyon izlenme kazanıyor. 2018’de 5 şarkılık ilk EP ‘si “Sunset Season” i çıkarıyor. Dünyada olmasa bile Amerika’da bayağı ses getiren bu bebeksi aynı yıl girl in red ile beraber turneye bile çıkıyor. Bu EP’ten çıkan “Generation Why” Conan Gray’in gerçekten de yetenekli bir çocuk olduğunu ve sözleri bir araya getirmekte ne kadar başarılı olduğunu gösteren bir şarkı. Her nesil kendini “en zor şartlarda yaşayan nesil” olarak görüyor ya, Conan da milenyum bebesi olarak kendilerinin nasıl göründüğünü anlatmış bu şarkıda:



We are the helpless, selfish, one of a kind Millennium kids, that all wanna die Walking in the street with no light inside our eyes We are the worthless, cursed with too much time We get into trouble and lose our minds Something that I’ve heard a million times in my life Generation why Bu EP’nin prodüksiyon işlerinin arkasındaki isim ise Dan Nigro. Dan ile Conan beraber iyi iş çıkardıkları gerçeğinin farkında olarak Conan ‘ın stüdyo albümü için çalışmalara da bu EP ile başlamış oluyorlar. Kaldı ki Conan’ın stüdyo albümündeki tüm şarkıları prodükte ettiği gibi 4 şarkının sözlerinde de parmağı var.

Dan Nigro’yu tanımak isteyenler için ; Lewis Capaldi – Mercy, FINNEAS- Heaven, Zella Day- Man on the Moon, Sky Ferreira – You’re Not The One, Kimbra – Cameo Lover ‘ı dinlemelerini öneririm. Indie-pop prodüksiyonluğu konusunda gerçekten çok başarılı bir isim. Popüler kültürün ve piyasanın köpeği olmadan nasıl güzel şarkılar yapılır ‘ı kanıtlıyor.

İLK STÜDYO ALBÜMÜ: KID CROW

2020’nin başında piyasaya sürdüğü ilk stüdyo albumü Kid Crow’un ilk çıkış şarkısı Comfort Crowd’ı ilk dinlediğim anı hatırlıyorum. Çok mutsuz olduğum bir gündü. Birileriyle konuşmaya ihtiyacım vardı ama kendimi birilerine ifade etmek de çok zordu. Tam o sırada Spotify’da kulağıma gelen sözler “ I just need a company now.” idi. Bu eleman kim diye baktığımda yeni yetme bir çocuk olduğunu gördüm. Sözlerinin yanı sıra yumuş yumuş sesi ve sevdiğim bir indie-pop soundu kullanması beni ona daha çok çekti. Ve Kid Crow albümünü dinlemeye başladım.


Kendi yaşadığı olaylardan yola çıkarak yazdığı şarkılarından oluşan Kid Crow bu yılın en iyi indie-pop albümü değil ama bu elemana dikkat etmemiz gerektiğini belirten bir album. VEVO DSCVR ‘ın “Artist to Watch 2020” listesinde de olan Conan Gray’in YouTube’da 15M izlenen eğlenceli video klibi Maniac’in canlı performansı da benim “Bu çocuk ilerde daha da ünlü olabilir.” hipotezimi doğrular nitelikte.

Kid Crow pek sakin bir sounda sahip. Arada ritm yükselse de genel itibariyle albümü dinlerken ipek bir çarşaf üzerinde yatıyormuşsunuz hissi alıyor kaplıyor size. Tüm sözler ve ritmler kulaktan akıyor gidiyor ama izini de bırakıyor.

GÖZDE ŞARKILAR:

Tüm albümü anlatmayacağım ama beni her dinlediğimde sarsan iki şarkıyı size anlatmadan bu yazıyı da bitiremem.

İlki The Cut That Always Bleeds. Tam unutmaya çalışılacakken tekrar akla gelen ve insanı paramparça eden sevgiliye yazılmış bir şarkı bu şarkı. Şu an böyle bir aşk acısı çekmeseniz bile şarkının sözlerini Conan ‘ın sesinden dinlerken yüreciğinize bir size saplanıyor. Özellikle “I need you more than anything, please, please” sözlerinin geçtiği yerde Conan’ın sesinin tize yükselişini dinlemek tüylerinizi diken diken etmiyorsa taş kalpli olabilirsiniz dikkat!



İkincisi ise Heather. Conan bu şarkıyı “Herkesin hayatında bir Heather olmuştur. Mükemmel derecesinde iyi bir kızdır Heather, herkes ona aşıktır. Oysa siz nedensizce ondan nefret edersiniz. Ondan nefret etmek için hiç bir sebebiniz yoktur, ama tüm kalbinizle tüm ruhunuzla ondan nefret edersiniz. Bunu kabul etmek utanç verici olabilir ama gerçek budur.” Diye açıklamış. Şarkının sözlerini bu açıklama sonrasında dinlerken gerçekten küçük bir “hassiktir, benim de bir Heather’ım vardı galiba” diye düşünmüştüm. Sizin de bir Heather’ınız varsa bu şarkı tam sizlik!


KAPATIRKEN:


Falcılık yapmayı bilmem ama içimden bir ses Conan Gray’i indie-pop dünyasında daha göreceğimizi söylüyor. Umarım yanılmam ve şu an henüz 22 yaşında olan bu ipek sesli adamı daha sık ve daha çok görürüz.

Not: Conan’ın en büyük hayranı olduğu isim Taylor Swift imiş ve çoğu şarkısının “ilham perisi” olarak TayTay ‘i gösteriyormuş. Taylor Swift sevmesem de müziği ile Conan gibi birini cesaretlendirip hayatıma girmesini sağladığı için kendisine bir teşekkürü borç bilirim. Sağolasın Taylor kardeş!

Keyifle dinlemeler.


0 yorum

Son Yazılar

bottom of page